• Ξενοδοχείο Αλκυονίς Λουτράκι Αριδαίας Έδεσσα
  • 2384091050
  • info@alkyonishotel-spa.gr
Greek English

Φόρμα Κράτησης

1 Δωμάτιο, 2 Ενήλικες (Αλλαγή)
Ενήλικες
Παιδιά
Δωμάτιο,Δωμάτια,Ενήλικας,Ενήλικες,Παιδί,Παιδιά
Παρακαλώ περιμένετε...

Αξιοθέατα

Αξιοθέατα

Αξιοθέατα

ΜΑΥΡΟ ΔΑΣΟΣ

Το Μαύρο Δάσος απλώνεται στις ανατολικές πλαγιές του Βόρα και προς το χιονοδρομικό κέντρο. Ο επισκέπτης μπορεί να ακολουθήσει δυο διαδρομές. Η πρώτη διαδρομή από το χωριό Όρμα και η δεύτερη από το χωριό Μεγαπλάτανος. Κατά την παράδοση, όταν ο στρατηλάτης Μέγας Αλέξανδρος αποφάσισε να κατακτήσει τον κόσμο, εξόπλισε τη μακεδονική φάλαγγα με ακόντια, τις γνωστές σάρισες, 6 μέτρα μήκος, με ξύλα που προμηθεύτηκε από το Μαύρο Δάσος της Όρμας. 

ΔΑΣΟΣ ΠΡΟΜΑΧΩΝ

Με αφετηρία την τοπική κοινότητα Προμάχων και ύστερα από διαδρομή μέσω δασικών δρόμων, οι επισκέπτες της περιοχής μπορούν να βρεθούν στο δάσος Προμάχων, με τη πενταβέλονη πεύκη, είδος μοναδικό στην Ευρώπη, που προστατεύεται από τη συνθήκη Ραμσάρ.

ΠΛΑΤΣΑ – ΠΙΝΟΒΟ

Ακολουθώντας τον κεντρικό δασικό δρόμο και μέσα από δασικές εκτάσεις, ο επισκέπτης φτάνει στην κορυφή “Πίνοβο”, με πλούσια χλωρίδα και πανίδα. Εκεί βρίσκονται δυο τεράστια σε μέγεθος συμμαχικά κανόνια από τον πρώτο παγκόσμιο πόλεμο.

ΚΑΛΗ ΠΕΔΙΑΔΑ

Στο Άνω Λουτράκι, σε υψόμετρο 2000 μέτρων, βρίσκεται το οροπέδιο Καλή Πεδιάδα (Ντομπρο-Πόλε). Πρόκειται για μία φυσική λεκάνη με πολλές μικρές λίμνες μοναδικής ομορφιάς, ποώδη βλάστηση και μνημεία πεσόντων. Αποτελεί έναν από τους τέσσερις προορισμούς ορεινής ποδηλασίας. Οι άλλοι προορισμοί είναι το Μαύρο Δάσος, το Δάσος των Προμάχων και η κορυφή Πίνοβο.

ΜΝΗΜΕΙΑ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ

Μέσα στη λουτρόπολη υπάρχει το εκκλησάκι του Αγίου Παντελεήμονα, το οποίο δέχεται κάθε χρόνο πολλούς επισκέπτες και λουόμενους αφού θεωρείται θεραπευτής και προστάτης της ίασης.

Τρία χλμ περίπου από τη Λουτρόπολη, στο Άνω Λουτράκι βρίσκεται η εκκλησία του Ιωάννου του Προδρόμου με πλούσιες τοιχογραφίες. Είναι χτισμένη στο βουνό Ίσια Πεύκα σε υψόμετρο περίπου 600 μέτρων.

Στους Προμάχους, κοντά στα Λουτρά Λουτρακίου, βρίσκεται η γυναικεία μονή του Αγίου Ιλαρίωνα σε μια ειδυλλιακή τοποθεσία. Τη μονή ίδρυσε ο ίδιος ο Άγιος Ιλαρίωνας που κατά τον 18ο αιώνα διετέλεσε επίσκοπος Μογλενών, όπως ονομαζόταν παλιά η επαρχία της Αλμωπίας. Η μονή διέθετε αρχικά 40 κελιά με μοναχούς και σύμφωνα με τις μαρτυρίες στα χρόνια της Τουρκοκρατίας στέγαζε κρυφό σχολειό. Μεγάλη ήταν η καταστροφή από τους Τούρκους και για πολλά χρόνια η μονή έμεινε ανενεργή. Σήμερα, η μονή λειτουργεί και γίνονται εργασίες συντήρησης.

Στην ανατολική πλευρά της Αλμωπίας, συναντά κανείς τη Μονή Αρχαγγέλου, περίπου 40 χιλιόμετρα δυτικά από το Λουτράκι. Εκτός από το ιδιαίτερο φυσικό τοπίο, οι επισκέπτες μπορούν να θαυμάσουν τις σπάνιες τοιχογραφίες, αγιογραφημένες στα τέλη του 18ου αιώνα, με πρωτόγνωρες αναπαραστάσεις και λαϊκή τεχνοτροπία.

ΓΕΦΥΡΑ ΜΕΓΑΛΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ

Λίγο έξω από το χωριό Άλωρο, σε απόσταση 1000 περίπου μέτρων, διασώζονται δυο βάθρα της γέφυρας κι ένα τοξωτό κομμάτι ανοίγματος 15 μέτρων. Η παράδοση θέλει να έχει κατασκευαστεί την εποχή του Μεγάλου Αλεξάνδρου, για να εξυπηρετεί τις ανάγκες επικοινωνίας των κατοίκων των οικισμών της τότε Αλμωπίας με την Πέλλα και άλλες πόλεις του μακεδονικού βασιλείου. Ο επισκέπτης μπορεί να επισκεφτεί το χώρο της γέφυρας ακολουθώντας το δρόμο από το Άλωρο για την Κρανιά. Πολύ κοντά βρίσκονται και τα ευρήματα του αρχαίου οικισμού.

ΜΟΥΣΕΙΟ ΦΥΣΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ

Στην είσοδο της Αριδαίας και δίπλα στο Δημαρχείο, λειτουργεί το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας, στο κτίριο του παλαιού σιδηροδρομικού σταθμού. Κατά τη διάρκεια του 1ου Παγκοσμίου Πολέμου, κατασκευάστηκε από συμμαχικά στρατεύματα το γνωστό τρένο της Καρατζόβας, με σκοπό να βοηθήσει τις μετακινήσεις και τον εφοδιασμό του στρατού. Το έτος 2002, μετατρέπεται σε μουσείο φυσικής ιστορίας. Στις αίθουσες του εκτίθενται απολιθώματα που βρέθηκαν σε ανασκαφές στην Αλμωπία και άλλες περιοχές. Σημαντικά είναι τα εκθέματα απολιθωμένων οστών της αρκούδας των σπηλαίων που βρέθηκαν στα σπήλαια των Λουτρών.